В Молдова започнаха предсрочните парламентарни избори. Очаква се те да разрешат

...
В Молдова започнаха предсрочните парламентарни избори. Очаква се те да разрешат
Коментари Харесай

Молдова бори политическата криза с избори

В Молдова започнаха предсрочните парламентарни избори. Очаква се те да разрешат политическата рецесия в парламентарната република, която бе предизвикана след успеха на прозападния политик Мая Санду на президентските избори през 2020 година, предава БГНЕС. Наблюдателите също по този начин обръщат внимание на обстоятелството, че резултатите могат да повлияят на позицията на Кишинев във връзка с Москва.

Разпускането на Народното събрание бе предизвикано от първата жена президент на Молдова, която в този момент се интересува от определяне на надзор над Народното събрание и държавното управление, с цел да реализира политическите си цели. Според изследвания на публичното мнение, основаната от Санду Партия за деяние и взаимност (PDS) може да образува най-голямата секта след тези избори. Основният съперник на тази партия е Изборният блок на комунистите и социалистите, ръководен от някогашните президенти Владимир Воронин и Игор Додон. 

Основният приоритет в програмата на PDS е задълбочаването на политическия и стратегическия разговор с Европейския съюз (ЕС), присъединяване в програмата на Източното партньорство. Партията има намерение да ускори стратегическото взаимоотношение с Румъния, с която има намерение да построи " специфични връзки, учредени на общи културни полезности и връзки ". Сред стратегическите сътрудници е откроена Украйна, както и Съединени американски щати, с които партията смята за належащо да „ рестартира връзките “. 

По време на шестмесечното си президентство Санду направи публични визити в Румъния, Украйна, Франция, Германия, Италия, Полша и Брюксел и одобри президентите на Литва и Румъния. Отговаряйки на въпросите на публицистите за проектите на посещаване в Москва, ръководителят на републиката обръща внимание на нуждата от практическо попълване на такова пътешестване.

По време на предизборната си акция предходната година Санду даде обещание да се бори с корупцията в Молдова, по образеца на Михаил Саакашвили в Грузия, както и да укрепи връзките на републиката със западните страни. 

За Москва обстановката след изборите в Молдова може да сътвори съществени проблеми, до утежняване на обстановката към Приднестровието, където служат съветските миротворци. Молдовският политолог Корнелиу Чуреа счита, че бъдещето на руско-молдовските връзки зависи от салдото на силите в бъдещия парламент. 

Гласуването ще бъде следено от над 2,4 хиляди наблюдаващи, в това число над 600 представители на непознати страни и организации. Сред тях са жители на 17 страни, както и наблюдаващи от Службата на ОССЕ за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ), Европейски Съюз, Оперативно-наблюдателно дело, Междупарламентарната асамблея на Оперативно-наблюдателно дело, Европейската мрежа от организации за наблюдаване на избори, Съединени американски щати Национален либерален институт за интернационалните връзки и други организации.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР